Αρχική σελίδα » Προβολή Ανακοινώσεων και Εκδηλώσεων

Προβολή Ανακοινώσεων και Εκδηλώσεων

23.01.2014

Το Βραβείο Παπανικολάου για το έτος 2013

απονέμεται στον Καθηγητή Ιατρικής Γεώργιο Χρούσο

Απονομή Βραβείου Παπανικολάου για το 2013 

Το Συμβούλιο Ιδρύματος ανακοίνωσε πέρυσι στην Πανεπιστημιακή κοινότητα τη θέσπιση των δύο βραβείων αριστείας "Παπανικολάου" και "Καραθεοδωρή", τα οποία απονέμονται ετησίως και ανεξαρτήτως γνωστικού αντικείμενου με μόνο κριτήριο την Αριστεία.

Ειδικότερα, το βραβείο "Παπανικολάου" απονέμεται ετησίως σε ένα μέλος ΔΕΠ του ΕΚΠΑ, που - κατά την ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων - βρίσκεται στη βαθμίδα του/της Καθηγητή/τριας ή Αναπλ. Καθηγητή/τριας, στοχεύοντας στην αναγνώριση των εξαιρετικών επιστημονικών επιτευγμάτων των καθηγητών του ΕΚΠΑ και την προβολή αυτών των επιτευγμάτων σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος, αλλά και στην Ελληνική κοινωνία.

Το βραβείο Παπανικολάου για το 2013 απονέμεται στον Γεώργιο Χρούσο, Καθηγητή και Διευθυντή της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις σημαντικές  συμβολές του στα ερευνητικά πεδία της Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας. Ιδιαίτερα  σημαντική είναι  η συμβολή του στην ενδοκρινολογία και κυρίως στην παιδιατρική ενδοκρινολογία, όπου οι εργασίες του άνοιξαν το δρόμο για την κατανόηση του συστήματος σηματοδότησης των γλυκοκορτικοειδών και  των διαταραχών του υποθαλαμικού-υποφυσιακού-επινεφριαδιακού άξονα. Οι εργασίες αυτές οδήγησαν στην κατανόηση και αντιμετώπιση ασθενειών, τόσο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, όπως το σύνδρομο Cushing, η νόσος του Addison, η συγγενής  υπερπλασία των επινεφριδίων,  το μεταβολικό σύνδρομο καθώς και στην αποσαφήνιση των μοριακών μηχανισμών του στρες.

Ο Γεώργιος Χρούσος είναι Καθηγητής και Διευθυντής της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 2010 κατέχει την Εδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 2011 κατείχε την Διακεκριμμένη Εδρα Τζών Κλούγκε στην Τεχνολογία και Κοινωνία, Βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ (Kluge Distinguished Chair in Technοlogy and Society, Library of Congress, USA). Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν Διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον.

Συμμετέχει ως κύριος συγγραφέας η συν-συγγραφέας σε πάνω από 1000 πρωτότυπες  επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 75.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις, μια αδιάψευστη μαρτυρία της σημασίας και επιρροής της έρευνάς του. Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information, είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο (ISI highly cited) όχι μόνο στήν Κλινική Ιατρική, αλλά και στη Βιολογία και Βιοχημεία, και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως. Με δείκτη Hirsch 129, ο κ. Χρούσος είναι ο μοναδικός Ελληνας ιατρός-επιστήμων που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ISI highly cited στην Κλινική Ιατρική, που εμπεριέχει τους 200 πλέον αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο.

Ο κ. Χρούσος είναι Master (Διδάσκαλος) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών (American College of Physicians) και του Αμερικανικoύ Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας (American College of Endocrinology) και Εταίρος (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας (Royal College of Physicians, London, UK). Μεταξύ άλλων, είναι Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Λιέγης, Ανκώνας, και Πατρών και Επίτιμος Καθηγητής  του Πανεπιστημίου Warwick.

Ο κ. Χρούσος έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, όπως το 1987 Richard E. Weitzman Memorial Award, US Endocrine Society, το  1992 Superior Service Award, U.S. Public Health Service, το 1997 Clinical Investigator Award, US Endocrine Society, το 1997 Hans Selye Award, Hans Selye Foundation, Montreal, Canada, το First Prize, 1999 Pharmacia-Upjohn International Award for Excellence in Published Clinical Research, US Endocrine Society, το 1999 Novera Herbert Spector Award, International Society for Neuroimmunomodulation, Lugano, Switzerland,  το  2000 Henning Andersen Prize, European Society for Pediatric Endocrinology,  Brussels, Belgium, το 2002 Sir Edward Sharpey-Schafer Medal, British Endocrine Societies, το  2006 Lifetime Achievement Award, International Society for Psycho-Neuro-Endocrinology, Glasgow, UK, το 2007 Henning Andersen Prize, European Society for Pediatric Endocrinology,  Helsinki, Finland, και το 2008 Geoffrey Harris Prize in Neuroendocrinology,  European Society of Endocrinology, Berlin, Germany. Το 2011, ο κ. Χρούσος τιμήθηκε με το Αριστείο Μποδοσάκη. Το 2012, έλαβε το Albert Struyvenberg Medal της European Society of Clinical Investigation (ESCI). Υπήρξε Πρόεδρος της ESCI.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (Institute of Medicine, The National Academies, Washington, DC, USA) και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών  (Academia Europaea, London, UK).

 

Στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, ο κ. Χρούσος διηύθυνε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εκπαίδευσης στην Ενδοκρινολογία στον κόσμο και υπεστήριξε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία πάνω από 60 σήμερα διαπρεπών και βραβευμένων Ελλήνων και ξένων ιατρών–επιστημόνων. Μετά από 25 χρόνια διακεκριμένης σταδιοδρομίας στις ΗΠΑ, όπου προσέφερε σημαντικά στην Ιατρική επιστήμη και εκπαίδευση, επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου ανέλαβε σημαντικό ρόλο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Τα μέλη της επιτροπής του βραβείου  Παπανικολάου

  1. Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ. 
  2. Βασίλης Γoργούλης,   Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ.
  3. Όλγα Κατσιαρδή-Hering,  Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ.
  4. Δημήτρης Μπερτσιμάς, Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας, ΜΙΤ.
  5. Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης, Τμήμα Πολιτικής Επιστημης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ. 

Πρόεδρος της Επιτροπής:  Δημήτρης Μπερτσιμάς.

 

Την άνοιξη θα δοθεί από τον καθηγητή κ. Γεώργιο Χρούσο η "Διάλεξη Παπανικολάου", η οποία και είναι ανοικτή σε όλη την κοινότητα του ΕΚΠΑ, και θα ακολουθήσει η τελετή βράβευσής του.
Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το Συμβούλιο Ιδρύματος επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους τους υποψηφίους και υποψήφιες, τους προτείναντες αυτούς αλλά και τα μέλη της Επιτροπής του βραβείου για την ανταπόκρισή τους  στον νέο αυτό θεσμό βραβείου αριστείας των καθηγητών του Πανεπιστημίου μας και τους εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο τους.

 

Εκ μέρους του Συμβουλίου Ιδρύματος,

 

Ο Πρόεδρος

Καθηγητής Δ. Μπερτσιμάς